Den finska regeringen har meddelat att de kommer att hålla gränsen mot Ryssland stängd tills vidare. Den svenska regeringen har återigen betonat sina planer på att öka de ekonomiska incitamenten för att uppmuntra frivilliga återvändanden och överväger att begränsa rätten till juridiskt bistånd för asylsökande samt att ta bort möjligheten för dem att erhålla permanenta uppehållstillstånd. Norge har lyft sitt beslut om att pausa tvångsåtervändanden av avvisade asylsökande till Libanon.
Finland Upprätthåller Gränsstängningen mot Ryssland
Den finska regeringen har nyligen meddelat att den kommer att fortsätta hålla sin gräns mot Ryssland stängd tills vidare. Den 16 april utfärdade regeringen ett pressmeddelande där de bekräftade att stängningen, som har varit i kraft sedan december 2023, kommer att fortsätta på grund av risken för så kallad instrumentell migration. “Baserat på information som finns tillgänglig för de finska myndigheterna är risken för att instrumentell migration återupptas och sprids fortfarande högst trolig,” skrev regeringen i sitt uttalande. De betonade att om detta fenomen skulle fortsätta, skulle det utgöra ett allvarligt hot mot Finlands nationella säkerhet och allmän ordning. För att undvika kritik om “refoulement”, noterade regeringen att asylansökningar kan lämnas in på andra gränspunkter som fortfarande är öppna för luft- och sjötrafik.
Läs också: Älgen i fokus – Sverige trollbinder världen med slow-TV
Sverige Ökar Incitament för Frivilliga Återvändanden
Den svenska regeringen har återigen uttryckt sina planer på att öka de ekonomiska incitamenten för att uppmuntra frivilliga återvändanden. Den 2 maj gav statsminister Ulf Kristersson en intervju till Euronews där han talade om “det absolut nödvändiga att få kontroll över migrationen” och de pågående “problemen med integrationen av migranter”. Han bekräftade regeringens förslag att öka de ekonomiska incitamenten för de som frivilligt återvänder till sina ursprungsländer från nuvarande €900 till €32,000. “Vi kopierar i stort sett den danska modellen och höjer den summan ganska avsevärt för att göra det lättare för dem som inser att de helst vill återvända till sitt eget land,” sa Kristersson. Han tillade också: “Jag tror inte att det skulle vara en metod som fungerar för särskilt många, men vi har ett problem med integrationen, och om människor som har rätt att stanna i Sverige men inte integreras ordentligt, inte verkligen uppskattar det svenska sättet att leva, så åtminstone skulle folk tänka på att återvända till sitt hemland.”
Sverige Överväger Att Begränsa Rätten till Juridiskt Bistånd
Förutom de ökad ekonomiska incitamenten överväger den svenska regeringen att begränsa rätten till juridiskt bistånd för asylsökande och att ta bort möjligheten för dem att få permanenta uppehållstillstånd. Om förslaget om att begränsa juridiskt bistånd går igenom, uttryckte den svenska medlemsorganisationen för ECRE, Svenska Refugee Law Center, oro för att det kan leda till “flertalet felaktiga beslut och människor som deporteras till länder där de riskerar förföljelse eller andra allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter”. Organisationen menade också att detta skulle leda till en betydande försämring av möjligheten till en rättvis prövning, särskilt för personer med särskilda behov i asylprocessen, som barn, personer med funktionsnedsättningar eller personer med trauma.
Norge Återupptar Tvångsåtervändanden till Libanon
Norge har beslutat att återuppta tvångsåtervändandet av avvisade asylsökande till Libanon. Enligt ett pressmeddelande från Utlendingsdirektoratet (UDI) och Immigrationsnämnden (UNE) den 30 april var beslutet att lyfta suspenderingen, som har varit i kraft sedan oktober 2024, baserat på en “förbättrad säkerhetssituation i Libanon”. Från och med den 1 maj kan personer vars asylansökningar har blivit definitivt avvisade återföras till Libanon, och polisen kan genomföra tvångsåtervändanden.
Sammanfattning och Framtida Åtgärder
De tre nordiska länderna har infört eller överväger att införa strikta åtgärder för att hantera migration och asylansökningar, vilket har blivit ett allt mer omdebatterat ämne i regionen. Medan Finland håller sin gräns stängd mot Ryssland och Sverige försöker påverka frivilliga återvändanden genom ekonomiska incitament, har Norge återupptagit tvångsåtervändande till Libanon.
I Sverige handlar debatten inte bara om ekonomiska incitament utan också om juridiska aspekter, där förslaget att begränsa rätten till juridiskt bistånd kan få långtgående konsekvenser för asylsökande och deras möjlighet att få en rättvis prövning. Norge, å andra sidan, verkar ha en mer direkt tillvägagångssätt genom att återuppta tvångsåtervändanden, vilket kan skapa politiska och humanitära utmaningar.
Det kommer att bli viktigt att följa utvecklingen av dessa åtgärder, och hur dessa länder fortsätter att hantera migrationen i en tid av politisk och social osäkerhet.
Denna artikel publicerades ursprungligen på: nordic-countries