STOCKHOLM (AP) – Stockholms stad har avvisat USA:s ambassads krav på att följa den amerikanska regeringens politik för att rulla tillbaka program för mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI), som infördes under Trump-administrationen.
Detta är det senaste i en rad initiativ från den amerikanska presidenten Donald Trump för att avsluta sådana program inom den federala regeringen – och även på andra håll – i enlighet med vad han beskrev i sitt installationsanförande som ett försök att avsluta ansträngningar att ”socialt konstruera ras och kön i alla aspekter av offentlig och privat liv”.
Läs också: Kontraceptiv Tillgång och Tonårsgraviditeter: Lärdomar från Sverige
LÄS MER: Pentagon beordrar militär att ta bort bibliotekets böcker om mångfald, antirasism och genusfrågor
Flera europeiska länder och städer har mottagit liknande krav från amerikanska ambassader, bland annat Frankrike, Belgien och staden Barcelona, som alla har protesterat mot USA:s försök att sprida sina anti-DEI-policyer till Europa.
I ett e-postmeddelande till stadens planeringskontor, daterat den 29 april, begärde den amerikanska ambassaden i Stockholm att Stockholms tjänstemän skulle underteckna ett intyg om att stadens entreprenörer inte bedriver några program som främjar DEI och som skulle bryta mot amerikansk antidiskrimineringslagstiftning.
Stadsfullmäktige meddelade på fredagen att de inte kommer att följa ambassadens krav eller ge ett officiellt svar.
”Vi blev verkligen överraskade, självklart,” sa Jan Valeskog, vice borgmästare för stadsplanering, till The Associated Press. ”Vi kommer inte att underteckna detta dokument överhuvudtaget, självklart inte.”
Valeskog sa att medan staden vill fortsätta sitt goda förhållande med ambassaden, kommer den att följa svensk lag och stadens policyer för att inkludera DEI-praktiker.
Den svenska stadens beslut att avvisa USA:s krav markerar en tydlig skiljelinje mellan den amerikanska administrationens syn på DEI-program och Sveriges engagemang för att främja mångfald, jämlikhet och inkludering på nationell och lokal nivå. Sverige har länge varit en förespråkare för dessa värden och anser att de är grundläggande för ett rättvist och hållbart samhälle.
Stockholm är inte ensamt om att motsätta sig USA:s riktlinjer. Städer och nationer runt om i världen fortsätter att kämpa för sina egna värderingar och försöker att balansera internationella relationer med inhemska principer och lagstiftning. Reaktionen från Stockholm ger också ett tydligt budskap om att Sverige inte kommer att låta sig påverkas av externa påtryckningar när det gäller grundläggande frågor som berör social rättvisa och människors lika rättigheter.
Valeskog underströk att stadens arbete med DEI inte bara är en fråga om lagstiftning utan också en fråga om värderingar som är djupt rotade i samhället. Det handlar om att skapa en inkluderande och rättvis arbetsmarknad, utbildning och samhällsmiljö för alla medborgare, oavsett bakgrund eller identitet.
Stockholm och andra städer inom EU fortsätter att uttrycka sitt engagemang för att främja mångfald och jämlikhet, vilket tyder på att denna konflikt med USA kan bli en långvarig fråga för både diplomati och internationella relationer i framtiden.
Denna artikel publicerades ursprungligen på: pbs