En högt uppsatt svensk diplomat har gripits av Säkerhetspolisen (Säpo) i Stockholm, misstänkt för spioneri. Gripandet skedde under en operation i Stockholmsområdet och bekräftades av Säpos talesperson Karin Lutz.
Säpo bekräftar gripande
Säpo har genomfört en insats i Stockholm de senaste dagarna som ledde till att diplomaten frihetsberövades. Myndigheten har ännu inte lämnat några detaljer om fallet, men Säpo har öppnat ett ärende om misstänkt spioneri.
“Det stämmer att det rör sig om ett fall där det finns misstankar om spioneri. En person har frihetsberövats,” sa Karin Lutz till Reuters.
Diplomatens internationella bakgrund
Enligt den svenska public service-kanalen SVT har den gripna diplomaten haft flera internationella uppdrag vid olika ambassader runt om i världen. Misstankarna gäller spionage som ska ha ägt rum i Stockholm mellan den 1 och 11 maj.
Justitieminister Gunnar Strömmer har bekräftat att regeringen är medveten om situationen och att det finns “skälig misstanke” om spioneri.
“Utredningen måste få ha sin gång, och jag vill inte påverka den,” sa Strömmer i en intervju med SVT.
Möjlig koppling till skandal
SVT rapporterar att gripandet kan ha en koppling till läckta bilder från dejtingappen Grindr, vilket tvingade den nyligen utsedda nationella säkerhetsrådgivaren Tobias Thyberg att avgå. Säpo har dock inte bekräftat denna koppling.
Tidigare spionerifall i Sverige
Sverige har på senare år haft flera uppmärksammade spionerifall:
- Januari 2023: En före detta svensk underrättelseofficer dömdes till livstids fängelse för spioneri för Rysslands räkning.
- September 2023: En rysk-svensk medborgare åtalades för att ha överfört västerländsk teknik till den ryska militären.
- Februari 2024: Finansieringen till den rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige drogs in efter misstankar om underrättelseverksamhet.
Säpo har pekat ut Ryssland, Kina och Iran som de främsta aktörerna bakom underrättelseverksamhet riktad mot Sverige.
Rättslig process inledd
Den gripne diplomaten har tilldelats en offentlig försvarare, advokat Anton Strand, som hittills avböjt att kommentera. Rättsprocessen leds av Åklagarmyndighetens nationella säkerhetsavdelning, och ärendet väntas ta tid innan ett eventuellt åtal väcks.
Regeringen följer utvecklingen noggrant och har uttryckt att situationen är allvarlig.
“Detta är självklart en allvarlig misstanke. Regeringen är i nära kontakt med berörda myndigheter,” sade justitieminister Strömmer.
Avslutande kommentar
Spionerimisstanken mot den svenska diplomaten är ännu under utredning, och det återstår att se hur processen utvecklas. Säpo och regeringen har understrukit vikten av att låta rättsprocessen ha sin gång utan spekulationer.