Trots att det att sälja sexuella tjänster inte är olagligt i Sverige, har polisen i år gripit minst 13 kvinnor – inklusive flera utländska medborgare, varav några senare utvisades – på grund av deras arbete som sexarbetare. Dessa åtgärder grundas ofta på vaga påståenden om att sexarbete skulle hota “allmän ordning”, vilket strider mot internationella människorättsstandarder.
Sexköpslagen och dess tillämpning
Sverige införde 1999 den så kallade sexköpslagen, som kriminaliserar köp av sexuella tjänster men inte försäljning av sådana tjänster. Syftet var att minska efterfrågan på sexarbete och därigenom bekämpa prostitution och människohandel. Trots att lagen inte direkt kriminaliserar sexarbete, har den lett till att sexarbetare, särskilt migranter, utsätts för diskriminering och stigmatisering. Enligt en rapport från Amnesty International har denna lagstiftning lett till att sexarbetare ofta behandlas som brottslingar och riskerar utvisning även om deras arbete inte är olagligt enligt svensk lag .
Läs också: Svensk rapport väcker frågor kring sabotage i Östersjön
Rättsliga åtgärder och utvisningar
I flera fall har utländska sexarbetare utvisats med motiveringen att deras arbete anses vara ett hot mot den allmänna ordningen. Dessa beslut har kritiserats för att vara godtyckliga och strida mot EU:s regler om fri rörlighet. Enligt en domstolsavgörande kan en EU-medborgare inte utvisas enbart på grund av sitt sexarbete om det inte utgör ett “verkligt, aktuellt och tillräckligt allvarligt hot” mot samhällets grundläggande intressen .
Diskriminering och bristande rättssäkerhet
Migrantsexarbetare rapporterar ofta om diskriminering och bristande tillgång till rättsligt skydd. Enligt forskning är det vanligt att sexarbetare känner misstro mot polisen och rättsväsendet, vilket hindrar dem från att söka hjälp vid brott eller exploatering . Denna situation förvärras av att många sexarbetare är rädda för att deras arbete ska leda till förlust av barnomsorg eller andra sociala rättigheter.
Förslag på förändringar
För att förbättra situationen för sexarbetare i Sverige bör följande åtgärder övervägas:
- Avkriminalisering av sexarbete: Genom att avkriminalisera sexarbete kan sexarbetare få bättre tillgång till rättsligt skydd och sociala tjänster utan rädsla för straff eller utvisning.
- Skydd mot diskriminering: Inför lagar som skyddar sexarbetare från diskriminering inom rättsväsendet, socialtjänst och andra offentliga institutioner.
- Utbildning och medvetenhet: Genomför utbildningsprogram för poliser och andra myndighetspersoner för att öka förståelsen för sexarbetares rättigheter och minska stigmatisering.
- Stödprogram: Etablera stödprogram som erbjuder sexarbetare tillgång till hälsovård, juridisk rådgivning och socialt stöd utan rädsla för repressalier.
Slutsats
Sverige har ett ansvar att skydda alla sina medborgare och invånare, inklusive sexarbetare, från diskriminering och orättvisa behandling. Genom att sluta förvara och utvisa sexarbetare baserat på vaga påståenden om “allmän ordning” kan Sverige säkerställa att alla människor behandlas med värdighet och respekt, i enlighet med internationella människorättsstandarder.
Denna artikel publicerades ursprungligen på: hrw